Cum ar fi dacă ar exista o soluție universală care să ne facă mai fericiți, să ne transforme în părinți mai buni, să rezolve o mulțime de probleme ale adolescenților din ziua de azi, să elimine prejudecățile rasiale și să umple lacunele din sistemul educațional?

Găsiți carttea aici: https://www.edituraherald.ro/redirect-noua-stiinta-a-schimbarii-psihologice-553-detail#.XwIe-CgzbIU

Din păcate, această soluție nu a fost încă descoperită, însă reputatul psiholog social Timothy S. Wilson prezintă, în cartea sa, felul în care editarea și modificarea unei povești (practic, redirecționarea acesteia spre a servi unui scop) poate avea urmări benefice și chiar ”magice” și poate rezolva multe dintre situațiile dificile cu care se confruntă societatea noastră.

Cu toții obișnuim să ne reprezentăm, conștient sau nu,  lumea și pe noi înșine prin povești  personale care ne ajută să interpretăm ceea ce ni se întâmplă. Psihologul social Timothy Wilson explică o nouă abordare care ne poate transforma în părinți mai buni, oameni mai fericiți, poate rezolva problemele de comportament ale adolescenților, poate reduce prejudecățile rasiale și poate chiar elimina decalajul educațional.

Este vorba despre conceptul „redirecționării narațiunilor oamenilor despre ei înșiși și lumea socială într-un mod care duce la schimbări durabile în comportament”.

Împărțită în zece capitole cu titluri relevante, Redirect demonstrează că un aspect aplicabil unei culturi este valabil și pentru reprezentanții săi: mai precis, poveștile pe care ni le spunem și în care suntem obișnuiți să credem pot deforma realitatea, iar multe dintre practicile considerate pozitive, cum ar fi ședințele de terapia sau cititea de cărți de tip self-help, pot deveni negative și chiar distructive.

Am putea rezolva multe probleme dacă oamenii ar fi ghidați să-și redirecționeze interpretările în direcția corectă, spune autorul.

Firește, persoanele familiarizate cu tehnici și concepte ale psihologiei cognitiv-comportamentale vor spune că știu deja totul despre acest aspect, însă Wilson susține că poate oferi o cale ca fiecare să poată aplica aceste tactici, nemaifiind nevoie de facilitatori sau ședințe costisitoare.

Cartea se axează pe trei principii de bază: 

1.editarea poveștii (un set de tehnici create pentru a ajuta oamenii să modeleze poveștile despre ei înșiși și despre lume), 

2.încurajarea poveștii (direcționarea oamenilor în mod subtil, prin manevrarea sensului în care se îndreaptă povestea)

3.ideea de a fi bun și de a face bine, o filosofie care datează de la Aristotel și care se bazează pe faptele bune care pot schimba percepția persoanelor despre ele însele.

Bazandu-se pe cele mai recente studii in domeniul psihologiei sociale, Timothy Wilson ne demonstreaza in aceasta carte ca multe din credintele si actiunile noastre de bun simt nu sunt de fapt ceea ce ne dorim a fi.

Multe dintre programele noastre sociale si de educatie, dintre interventiile noastre si tehnicile de terapie au efectul contrar celui asteptat si adesea fac mai mult rau decat bine. Plecand de la propriile sale cercetari, Wilson ne arata cum cheia pentru a ne transforma viata este redirectionarea credintelor si a conceptiilor noastre despre noi si lume, editarea naratiunilor care ne conduc viata.

Cartea ne dezvaluie un mod cu totul nou de a intelege comportamentul uman. Subiectele abordate pe parcursul cartii sunt deosebit de actuale si complexe, atingand in mod direct cititorul: trauma, actele de delicventa ale copiilor nostri, pactele de sarcina dintre adolescente, programele de prevenire a consumului de alcool si droguri, starea personala de fericire, prejudecatile si presiunea sociala etc.

Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il invatam este ca schimbarea este posibila si se poate atinge usor, dar numai atunci cand stim ce anume sa schimbam si in ce directie, bazandu-ne, nu pe intuitie si sfaturi sau idei de bun simt, ci pe interventiile ale caror efecte au fost confirmate stiintific.

Wilson ne arata ce anume functioneaza, ce nu si de ce si ne demonstreaza ce efecte remarcabile pot avea asupra noastra micile schimbari in modul nostru de a interpreta lumea.

Metodele descrise în Redirect sunt însă eficiente. Profesorul Wilson a avut grijă să le testeze “pentru a vedea ce funcționează la ele și, în cazul în care nu funcționează, să le rafineze până dau rezultate”.

Ele se bazează pe câteva tehnici pe care le putem aplica și noi în viața de zi cu zi, așa că ar fi recomandat să ne luăm notițe când citim cartea, cam în genul acesta:

– pentru fericirea personală, editați narațiunea.

Puteți încerca “exerciții simple de scriere, menținerea unui sentiment al scopului, voluntariat”.

Munca de voluntariat aplică principiul “Fă bine, fii bun”, care modelează părerea despre sine în primul rând prin schimbarea comportamentului.

Aici Timothy Wilson îl aduce pe Kurt Vonnegut să-i întărească spusele:  
“Suntem ceea ce pretindem că suntem, așa că trebuie să fim atenți la ceea ce pretindem că suntem.”

– pentru copii care să nu vă îndemne la regrete, aplicați principiul suficienței minime: “împărțiți recompense și pedepse suficient de puternice pentru a-i determina să facă ceea ce doriți, dar nu atât de puternice încât să ajungă să creadă că recompensele și pedepsele sunt motivul comportamentului lor”.

– profesorul Wilson a spus ceva foarte important: ” atunci când cineva vă propune o modalitate de a vă face mai fericiți, de a vă transforma într-un părinte mai bun sau de a vă ajuta copiii să evite consumul de alcool, țigări și droguri, întrebați politicos: <Dar funcționează?>”

Cum am aplicat la clasă?

Un program de educație parentală numit ”Cum să devii un părinte sigur pentru copilul tău?”, bazat pe informațiile din capitolul 4: Importanța atașamentului sigur fiind atenți la nevoile copilului și răspunzând constant cu o dragoste și o îngrijire corespunzătoare, oferindu-le autonomie, scop și narațiuni pe baza cărora să își poată forma relații strânse cu ceilalți, bazate pe încredere.

CUPRINS

CAPITOLUL 1:
Redirectionare: Mici modificari, Schimbari de durata

Cum funcționează editarea narațiunii?

1.O modalitate ar fi aceea de a-i face pe oameni să își reorienteze propriile narațiuni prin intermediul exercițiului de scris Penne-Parker

2. direcționarea narațiunii folosind instrucțiuni subtile

3. abordarea fă bine, fii bun implică schimbarea comportamentului oamenilor

CAPITOLUL 2:
Test, Test. Functioneaza?

Teatrul la locul de muncă  pentruridicarea nivelului de conștiință

Eșecul bunului simț

Pentru a rezolva o problem trebuie să o vedem prin ochii persoanelor implicate și trebuie să îi facem să își redirecționeze narațiunile referitoare la aceasta.

Ce încercăm să schimbăm?

O abordare ar fi aceea de a măsura ce fac oamenii, nu ce spun ei.

Nu întreba, nu pot să spun . Noi nu suntem foarte buni la a ști de ce ne simțim cum ne simțim deoarece viața nu este un experiment controlat, există o mulțime de influențe asupra sentimentelor noastre.

Trăiască Metoda Experimentală. Repartizarea aleatorie este marele egalizator.

Să începem cu pați mici pentru a limita riscul și a economisi bani și apoi să vedem ce se întâmplă.

Aruncând o privier în cutia neagră= mintea umană

CAPITOLUL 3:
Modelarea Naratiunii: imbunatatirea Starii Personale de Bine

Banii nu reprezintă cauza principal a fericirii, bunăstarea noastră este strâns legată de modul în care gândim despre noi înșine și despre locul nostru în lume. Cele 3 ingrediente cheie sunt: sens, speranță și scop.

Ce-i face pe oameni să fie cu adevărat fericiți?

Fericirea se datorează genelor noastre și circumstanțelor de viață. Dar avem nevoie să găsim sensul în viețile noastre

CAPITOLUL 4:
Modelarea Naratiunilor Copiilor Nostri: Sa Devenim Parinti mai Buni

O modalitate este de a le da oamenilor cu lingurița o mai bună interpretare a comportamentului lor. De ex. Etichetarea copiilor ca fiind niște oameni de ajutor îi înncurajează să asimileze acest punct de vedere despre ei înșiși.

Importanța atașamentului sigur fiind atenți la nevoile copilului și răspunzând constant cu o dragoste și o îngrijire corespunzătoare, oferindu-le autonomie, scop și narațiuni pe baza cărora să își poată forma relații strânse cu ceilalți, bazate pe încredere.

CAPITOLUL 5:
Spuneti doar…Voluntariat: Prevenirea Sarcinilor la Adolescente

Să nu uităm ce modele importante suntem pentru copiii noștri, ei sunt observatori foarte atenți și de multe ori învață mai mult din cee ace facem decât din ceea ce spunem.

Voluntariatul îi ajută pe copii prin promovarea narațiunii ccă ei sunt niște persoane eficiente care au valoare în cadrul comunității lor.

CAPITOLUL 6
Încurajarea prin frică: (Scared crooked) Reducerea Violenței la Adolescenți

Ce se întâmplă dacă devenim chiar și mai duri cu adolescenții care prezintă un rsic mare de infracționalitate? Studiile arată că această abordare nu a dat rezultate în reducerea recidivei penale.

Crearea unor relații de tip mentor-copil este o soluție mai ales dacă au stat în programul de mentorat timp de 1 an sau mai mult.

CAPITOLUL 7:
Toata lumea o face…Sau nu? Reducerea Abuzului de Alcool si Droguri

Cartea conține părți practice cu instrucțiuni specifice tehnicilor de revizuire a narațiunii și este ticsită cu exemple de programe sociale guvernamentale implementate în SUA, care eșuează constant în ceea ce-și propun să realizeze, dar continuă să primească fonduri de la stat. Dacă ar fi doar costisitoare și ineficiente, poate că nu ar reprezenta decât câteva din multele decizii luate de dragul de a fi luate, fără a fi testate în prealabil, dar multe din ele au ca rezultat exact ceea ce programul își propunea să reducă: delincvența juvenilă, consumul de droguri, abuzuri asupra copiilor, graviditatea la adolescente, abuzul de alcool. Programe sociale implementate cu intenții bune dar insuficient sau deloc verificate, precum D.A.R.E (Drug Abuse Resistance Education), Healthy Families America (un program de consiliere și vizite la domiciliu pentru prevenirea abuzurilor asupra copiilor), Scared Straight (un program foarte popular în care deținuți condamnați la cel puțin douăzeci și cinci de ani de închisoare au venit cu ideea de a organiza întâlniri cu copiii care prezintă un risc crescut de infracționalitate; aceștia erau supuși unor  “tirade moralizatoare din partea deținuților, inclusiv cu descrieri grafice legate de violurile și omorurile ce au loc între zidurile închisorii”) s-au dovedit a fi nu doar ineficiente, ci și periculoase.

CAPITOLUL 8:
Cu siguranta ca ei n-or sa ma placa-Sau ma insel? Diminuarea Prejudecatilor

De exemplu, în Capitolul 8 :

Diminuarea prejudecății

In capitolul 8, din cartea sa, Timothy D. Wilson analizează într-o manieră critică, prin  prisma unor experimente și a unor evenimente din istoria contemporană, problematica rasismului și a diferențelor de gândire dintre oameni.

Capitolul este structurat în patru subcapitole și contine câteva dintre modalitățile prin care s-a încercat până în ziua de astăzi, diminuarea prejudecătilor rasiale.

Autorul incepe acest capitol 8, prin sublinierea faptului că problematica rasială, până și în ziua de astăzi, reprezintă un conflict activ la scală mondială.

Cu precadere, autorul face referire la conflictele din Orientul Mijlociu, unde musulmanii suniti, musulmanii siiti si kurzi nu se pot înțelege unii cu alții ; conflictele din Irlanda, China și conflictele legate de culoarea pielii din America. După cum subliniaza și autorul, de la abolirea sclaviei, înlăturarea legilor de natură rasistă (albii nu se puteau căsătorii cu negri și vice versa), totuși culoarea pielii noastre încă mai contează.

Pentru a evidenția acestea, autorul face referire la incidentul din Jena, Louisiana din luna august a anului 2006, la liceul local.

In continuarea capitolului, autorul mai face referire la câteva evenimente (incidente rasiale) din zona Americii, care subliniază problematica rasismului ce se află încă la un nivel conflictual.

Regăsim în acest capitol :

– Prezentarea pe larg a problematicii rasismului cât și a problematicii discriminării

– Prezentarea unor evenimente relevante problematicii rasismului

– Prezentarea modalităților de reducere a decalajului rasial

– Prezentarea unor experimente ce au urmărit diminuarea până la eradicarea atitudinilor conflictual rasiste

– Evidențierea faptului că nu toate inițiativele, programele de formare în privința diversității au efectele benefice scontate (programe netestate, nesupuse unor rigori de testare)

Contribuția la cunoașterea problematici rasiale, survine din diferențierea programelor de formare în privința discriminării care au efecte benefice vizibile, față de cele la care rigurozitatea testării și implicării nu este semnificativă prin rezultate de natura statistică.

Prezentarea acestor  programe într-o formă analitică, obiectivă, aduce în perspectivă noi viziuni de elaborare a unor  programe superioare în viitor, cât și contribuția personală a autorului

CAPITOLUL 9:
Este Vorba despre Mine, Nu despre Grupul meu: Diminuarea decalajului dintre rezultate

Rasismul nu a dispărut nici pe departe, iar așteptările cadrelor didactice pot fi transferate cu ușurință în mintea elevilor lor. Decalajul dintre rezultate este generat de o serie de factori sociali și culturali dintre care unii au rădăcini foarte adânci.

Având în vedere aceste decalaje dintre rezultate cea mai eficientă abordare este aceea de a interveni cât mai devreme, în copilăria timpurie și să continuăm intervenția prin programe speciale și pe perioada școlii.

Prin intermediul unor intervenții de tipul editarea narațiunii oamenii pot fi redirecționați afară din cercul vicios al anxietății și ruminației , cu remarcabile beneficia pe termen lung.

CAPITOLUL 10:
Schimbare Sustenabilă: Găsirea de Soluții

Avem la dispoziția noastră tehnici serioase care se bazează pe editarea narațiunii. Astfel:

– ca să putem schimba comportamentul oamenilor trebuie să vedem lumea prin ochii lor

– interpretările pot fi redirecționate printr-o simplă abordare potrivită

– schimbările mici pe care le facem ăn cadrul acestor interpretări pot avea efecte de sine stătătoare, lucru care duce la schimbări de lungă durată în comportament

Concluzie :

Pe mine m-a fascinat subiectul și chiar am încercaț pe propria piele o parte dintre experimentele propuse de Timothy Wilson, Redirect .

Cartea are o structură prietenoasă, ușor de parcurs, iar exemplele reale îi conferă autenticitate, dar și o doză de ”viață”, care ajută la identificare și la parcurgerea mai facilă a pașilor recomandați.

Acum la final, simt că „Redirect„ este o carte pe care e recomandat să o citești măcar odată în viață…desi sigur vei reveni la ea odată citită!

Carol S. Dweck, autoarea cartii Mindset  spune: în modul sau unic si captivant, Wilson ne arată cum tehnici simple pot promova schimbări personale majore si de durată.

Iar, Robert B. Cialdini, autorul cartii Influence spune:„Cu un stil narativ abil, o metaforă care susține schimbarea psihologică (editarea poveștii personale) și angajamentul hotărât de a rămâne de partea dovezilor științifice, Timothy Wilson a contribuit în mod remarcabil la cunoașterea umană.”

Mă bucur că am avut ocazia să citesc o altfel de carte.

Lasă un răspuns